0766-26 91 11
info@trainologi.se

Träningsdagbok – det nästbästa verktyget för att uppnå resultat med din träning

Att föra träningsdagbok är viktigt utifrån många aspekter. Inte minst för att upptäcka förändringar tidigt och därmed snabbt kunna göra en insats för att motverka bekymmer längs med vägen mot målet. Oftast för man en träningsdagbok åt sig själv, men det finns även behov av att föra åt andra.

Inledningsvis vill jag poängetera vikten av att föra träningsdagbok som förälder med idrottande barn för att upptäcka förändringar tidigt i förloppet. Det händer alldeles för ofta att jag pratar med föräldrar kring deras idrottande barn och hur dem upplevt att barnet har haft problem med små skador som sedan utvecklats till större skador och hindrat barnet från att delta i sin idrott.

Ansvaret för att ditt barn trivs med idrotten vilar mycket på dina axlar. Självklart är det lättare om man som förälder har ett barn som berättar allt om hur det går, men det är inte så vanligt som man hade kunnat önska.

Så hur ska denna träningsdagbok se ut?

  • Om du är närvarande på träningen – notera vad dem för moment de tränar på. Är det full kontakt, enbart teknik, eller kanske styrka?
  • Oavsett om du är närvarande eller inte;
    • Hur verkar barnet må före och efter träningen?
    • Är barnet gladare efter träningen än före?
    • Ser barnet fram emot nästa träning/match?
    • Sover barnet mer eller mindre?
    • Verkar barnet ha ont, är det samma ställe varje gång?

Oavsett hur mycket vi som vuxna försöker göra träning och sport till en hobby för barnen kan det lätt upplevas som en press för barnet att prestera – antingen för dig som förälder, laget, eller för en målbild dem själva satt pch som kanske inte är realistisk.

Jag ser framförallt problem i att många idrotter numera är helårsbasis – serier och turneringar går under hela kalenderåret, korta pauser innan nästa säsong börjar, och i den pausen ska det tränas och köra små turneringar eller träningsmatcher.

Det blir ditt ansvar som vuxen att se till att det förblir roligt. Alla barn behöver inte sträva efter en karriär i den sport dem har valt, de kanske skulle må bra av att testa något annat under nästa säsong för att sedan återgå säsongen efter.

Ska du föra träningsdagbok åt dig själv?

Den gamla träningsdagboken från gymmet med alla set, repetitioner och vikter fungerar fortfarande och jobbar du mot att öka styrka i en övning är det en riktigt bra utgångspunkt.

Tränar du mot ett mål som kanske inte enbart behöver synas på vikterna du flyttar runt? Då kan en träningsdagbok innehålla några av följande punkter;

  • Målet för dagens träning (skrivs ner innan du kommer till gymmet)
  • Vad du tycker att du lyckades bäst med i träningen
  • Vad du ska jobba på för att förbättra dagens upplägg tills du kör det nästa gång
  • Vad du kan göra innan nästa träning för att få en ännu bättre träning

Om du bara vill göra den enkla versionen så kan du göra som jag gör för mina klienter.

Gör en excel fil där du har sju kolumner från måndag till söndag och 52 rader för dem olika veckorna.

Sen skriver du så kort som möjligt:

  • Vilka övningar du körde
  • Om du upplevde att något i kroppen behöve värmas upp extra för att det var stelt eller ömt
  • Hur lång tid träningen tog att genomföra
  • Hur du mådde när du var klar med träningen
  • Vad du vill förbättra under nästa gång

Detta kan göras på tre minuter. Om du vill göra det lättare så kan du referera till dina olika träningsprogram, för då kan ett inlägg se ut såhär:

”Körde program 1 idag, fick köra extra uppvärmningsset på marklyft – stel i baklåren, hade tid över körde vadpress på slutet. Totaltid 35 min, program 3 nästa gång, behöver slå på en boxningssäck”

Det ser inte mycket ut för världen, men över tid börjar du få en väldigt tydlig bild på vad som fungerar för dig, vad som gör träningarna roliga, hur du kan uppnå dina målsättningar över tid, vilken typ av upplägg du ska undvika, och så vidare.

Har du dessutom olika träningsprogram så är en personlig favorit för mig följande. Du vet vilka övningar du kör i varje program, så det enda du noterar ut över hur kroppen mådde och hur träningen kändes är….den sammanlagda vikten du lyfte i alla övningar och set!
Hur mycket du kan lyfta på ett träningspass är ett enkelt sätt att hålla koll på dina framsteg och därmed få en bild av din förbättrade fysiska arbetsförmåga.

Exempel:

”20230402 – kroppen var trött efter festen igår, program 3, total vikt 4350kg, helt slut efteråt men kul upplägg. (Ska jobba lite teknik på rotationsplanka)”

Som tränare bryr jag mig inte om du använder en app, penna och papper, excel eller något helt annat. Sålänge du gör något för att mäta framsteg och håller koll på hur du kan förbättra din träning.

Till alla dem som undrar, vilket är då det bästa verktyget för att uppnå resultat med din träning om träningsdagboken är det nästbästa?

En träningskompis du litar på, som är ärlig mot dig, som står och väntar på dig även när det regnar och som har liknande målsättning som dig.

Kör hårt!

/Benny Sode Funch, Lic. Personlig Tränare

Företag friskvård

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta vad du har för önskemål eller funderingar.

Skicka ansökan

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta gärna lite kort om dig själv och varför du väljer att ansöka till Trainologi. Obs! Glöm inte bifoga CV och personligt brev.

Kontakta Eva

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Filip

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Aatu

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Benny

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Boka konsultation

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad har du på hjärtat?