0766-26 91 11
info@trainologi.se

Sätt ribban rätt

”Jag tränar varje vecka och har gjort det i flera år men jag tycker inget händer och oavsett hur många nya övningar jag testar, så slutar det ofta med att jag gör samma övningar, set och repetitioner som jag brukar göra.”

Detta var den korta versionen av vad en kompis berättade för mig nyligen. Har du någon gång tänkt likadant och tyckt att det var ett problem? Läs vidare för att se hur jag brukar hantera detta problem med mina klienter.

Problemet, som jag ser det, är ofta grundat i att personen inte har riktiga mål. Det du drömmer om att uppnå är för löst formulerat, ändrar sig varje gång du ser något nytt häftigt på Instagram eller också så är målen väldigt högt satta utan några delmål.

Träning är inte något alla älskar, men kroppen gillar att röra på sig, så du gör det för din hälsas skull. Men kom ihåg att det ska inte vara optimalt, det ska bara vara bra och fungera för dig.

Tränar du och är aktiv men kroppen mår inte bättre, eller att skadorna inte vill släppa, och de få framsteg eller resultat du ser är kortvariga och få? Då är det kanske dags att kolla på den del av målsättningsprocessen som ska vara realistisk. Detta är något jag har fått lära mig om och om igen med min egna kropp.

Den här artikeln blir inte en lista på övningar och program du ska gör. Jag har sett många personer med det perfekta träningsprogrammet och samtidigt ha dem sämsta träningarna  med minst resultat. Det här ser jag är typiskt för att personen inte har anpassat programmet efter deras egen nivå och förmåga, eller inte har kört programmet fullt ut. Samtidigt har jag också sett många köra simpla, men anpassade, program som de gillar att genomföra utan stora variationer över tid, och få bra resultat.

Nyckeln för resultat är ofta tid. Spenderar du för mycket eller för lite tid i gymmet? Är din träning regelbunden? Har du satt en realistisk tidsram för att uppnå ditt mål?

Som nybörjare, sätt gärna ett mål att genomföra din träning på 30 minuter per träningstillfälle och öva dig på att träna ofta istället för länge.

Men hur tränar man på att bli bra på att träna? Först ska du förbereda det mest basala:
Är träningsväskan packad till nästa gång? Se till att det är det första du fixar efter träningen.
Vänta inte på inspiration och motivation – bestäm dig, öppna dörren och åk iväg, svettas, och åk hem igen.

Du vet att du har blivit bra på att träna när träningarna inte är något på ditt schema som du kan göra en annan dag istället.

Du hatar att springa, okej, men du gillar att springa upp och ner i trappor, svinga en kettlebell, hopprep eller vad det nu kan vara – bra då gör vi det. Välj övningar för att du gillar dem och ser fram emot att köra dem, eller för att du gillar resultatet de ger dig.

Nästan ingen förmår att köra ett träningsprogram fyllt med övningar de inte ser fram emot. Det enda kravet är att du ska se till att träna hela kroppen. Du kan göra det varje träningstillfälle eller så kan du dela upp din träning på olika muskelgrupper så att du får tränat igenom hela kroppen under en vecka.  

Men om jag inte vet vad jag gillar att träna? Grattis! Nu har du möjligheten att testa massor med nya träningsupplägg och former. Testa i fyra veckor och även om du kanske inte älskar det, så kanske det fungerar för dig? Känner du dig nöjd efter träningen? Kan du göra det utan att få ont i ledarna? Får du en bra känsla av trötta muskler när du är klar? Kör det programmet och se hur långt du kan komma. Om du inte vet om du gör framsteg, se till att börja föra en träningsdagbok. Mer om det i en senare artikel.

Som tränare skulle jag hellre se dig göra samma program varje vecka med bra framsteg än att du tvingar in nya övningar bara för att du känner att du måste. Där finns andra sätt att göra ändringar i träningen än att välja nya övningar och uppfina hjulet på nytt varje gång. Allt är avhängt på vad ditt mål är. Sätt dina mål lågt och uppnå dem, fira dem, sen sätt nya mål.

Vad är ett bra resultat? För mig kan ett bra resultat för en klient vara att det inte går baklänges i förhållande till där vi började, alla har perioder där framstegen på gymmet är svåra att se. Ett annat vanligt förekommande resultat vi ser är att klienten upplever att deras dagliga aktiviteter har blivit lättare eller att de orkar mer, även om vikterna på gymmet är densamma.

Alternativet är inte att sluta. Alla som har testat det vet hur snabbt utvecklingen går åt
fel håll.

Vissa gånger händer succén annanstans är där du satt målet – så bygg dina rutiner, håll fast i dem, sätt mål som kommer göra dig glad när du uppnår dem, fira dina delmål och gläd dig vid att du har valt att ta kampen mot ”father time” och hålla din kropp aktiv.

Det är aldrig för sent att börja, men det är alltid för tidigt att sluta ta hand om din kropp och hälsa.

/Benny Sode Funch, Lic. Personlig Tränare

Företag friskvård

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta vad du har för önskemål eller funderingar.

Skicka ansökan

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta gärna lite kort om dig själv och varför du väljer att ansöka till Trainologi. Obs! Glöm inte bifoga CV och personligt brev.

Kontakta Eva

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Filip

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Aatu

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Benny

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Boka konsultation

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad har du på hjärtat?