0766-26 91 11
info@trainologi.se

Vid skador, gör METH istället för RICE

METH. Vi pratar inte drogen då alltså, utan METH-metoden som är ett verktyg för att ta hand om idrottsskador istället för med den mer välkända RICE-metoden. Jag rekommenderar att du börjar titta på följande video från 2012 – The Ready Sate – feat. Kelly Starrett, som berör hur man kan behandla idrottsskador utan RICE-metoden. METH är en förkortning för Movement, Elevation, Traction, Heat.

Här nedan kan du läsa lite om mina erfarenheter med att använda METH-metoden istället för RICE. Varför har jag valt en gammal och tråkig video när det finns nyare presentationer på nätet? Det är för att det var via Gary Reinls arbetesom jag första gången blev uppmärksammad på principen bakom METH och detta var första videon jag såg med honom.

Det viktigaste för mig när det kommer till att använda METH är att man känner sig säker i om det är en skada där man ska använda METH eller RICE, det vill säga om det är en stukning eller ett ben är brutet i kroppen eller kanske något ännu värre. I min värld är där inte stor skillnad från RICE till METH i detta fall. Första frågan är alltid om man ska låta atleten gå hem eller ska dem in på akuten? Som tränare är det ett beslut man får ta tillsammans med atleten, och som alltid… better safe than sorry.

Dock har METH enligt min erfarenhet som tränare gjort att mina spelare har haft kortare tid borta från planen och haft färre problem med att återgå till 100% av sin prestation igen. Jag har använt denna teknik på mig själv i drygt 10 år, och som med allt annat, testat den på mig själv innan jag började att göra det med spelare. Då stukningar har varit en fast del av min tillvaro sen jag var barn, kan jag säga att för min del gör METH det mycket lättare att återhämta sig och jag har kunnat återgå till mina idrotter snabbare och fått tillbaka styrkan i rörelserna mycket lättare.

Mobilisering (Movement) så fort efter skadan som möjligt har varit speciellt viktigt och möjliggjort att återhämtningstiden har kortats ner. Inga 3 veckors perioder där man går snett på foten eller kompenserar i muskelaktivering. Här kanske jag ska tillägga och säga att det inte är jag som mobiliserar kroppen, det är den skadade personen själv som gör det – jag vägleder dem enbart. Om smärtan är för stor, då flyttar/rör vi inte på det skadade ledet, utan vi mobiliserar närliggande områden av kroppen för att skapa muskelaktivering. Mobiliseringen görs med korta mellanrum över de påföljande dagarna (efter skadetillfället), kanske upp till en vecka, men det viktigaste är att personen inte vilar för länge i samma position. Utför kontrollerade rörelser genom så stort rörelseomfång som man klarar av, 3-4 gånger i timmen när du är vaken. Om det är en fotled som är stukad, så kan man lägga en kudde på golvet under foten och göra små tramp eller lyft av framfoten – fokus är att inte bli stel eller känna att ledet är låst i en position.

Elevation. Att lyfta den skadade leden, oavsett val av metod, handlar om att få lite hjälp från tyngdkraften till att minska svullnaden. Detta är för att den del av cirkulationssystemet i kroppen som gör det största jobbet med att minska svullnaden är det lymfatiska systemet – ett sytem som behöver hjälp från muskelaktivering eller som i detta fal, av tyngdkraften.

Traction handlar om att göra små korta kontrollerade utsträckningsövningar, ett sätt att dra i leden så man avlastar trycket på den. Tänk inte på traditionella utsträckningsövningar men mer att dra ”isär” leden. Är man osäker på detta steget, kan man göra extra mobilisering istället, de två är i denna tillgång till skador väldigt nära i den verkningen vi vill uppnå.

Värma istället för kyla. Det gör vi för att stimulera vävnaden till att läkare snabare. Kyler vi ner skadan bromsar bi kroppens eget läkningssystem, speciellt IGF-1 som är ett hormon som startar läkningsprocessen. Värmen kommer att få kroppen att skicka mer vätska till området och därför vill området svullna upp. Vi vill ha en inflammation vid skadan, det är första steget i kroppens läkningsprocess. Av samma orsak uppmanar jag atleten att inte ta antiinflammatoriska smärtstillande om hen kan hantera smärtan – vi vill inte bromsa kroppens eget system, utan vi vill assistera den och se till att läkningen får bästa möjliga förutsättningar och förhållanden. Hur varmt är varmt? Det är individuellt, men se till att inte använda något som är så varmt att det bränner eller skadar huden. Känns det varmt mot huden men inte brännande? Bra, då är det den temperatur vi kör med i 30 min, sen gör vi det igen efter ett par timmar.

Vad som är rätt metod att använda, det är upp till dig i situationen att avgöra, men om du vill kan du testa METH nästa gång du får en stukning. Och som Gabe Mirkin, läkaren som uppfann RICE-metoden säger:

Tränare har använt mina riktlinjer för RICE i årtionden, men nu verkar det som att både is (kyla) och vila försenar läkningen istället för att hjälpa.

Har du frågor angående mina erfarenheter med METH så besvarar jag dem gärna. Har du frågor kring metoden i sig, så finns där mer lämpliga personer som kan svara på det bättre än jag.

/Benny Sode Funch, Lic. Personlig Tränare

Företag friskvård

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta vad du har för önskemål eller funderingar.

Skicka ansökan

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta gärna lite kort om dig själv och varför du väljer att ansöka till Trainologi. Obs! Glöm inte bifoga CV och personligt brev.

Kontakta Eva

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Filip

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Aatu

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Benny

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Boka konsultation

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad har du på hjärtat?