0766-26 91 11
info@trainologi.se

Du är inte resultatet av din scanning

Kan en scanning som visar att något är ”fel” förklara dina smärtor eller problem? Kanske, men forskare har inte hittat ett direkt samband mellan vad som visas på scanningar och vad patienten upplever.

Om du är över 30 och får en scanning av ländryggen finns det en 52% risk att den visar att du har någon form av degenerativ disksjukdom (på svenska SRS) men att du har inte några symptom. Detta gäller inte bara för ländryggen, men även andra delar av kroppen.

I denna artikel tar jag utgångspunkt i den amerikanska idrottsfysioterapeuten Dr. Justin Farnsworth artikel ”Stop Letting a Piece of Paper Define You”. Länk till Farnsworth artikel och referenser finner du här.

Jag tillhör de som har samlat på sig en del skador och som har behövt behandling genom både operativa ingrepp samt rehabilitering och träning. Även om man utför det sistnämnda menar jag inte att man inte ska göra operation om inget annat fungerar. Men hela nyckeln för mig är att se över vad du har testat innan du väljer att göra en operation. Sjukgymnastik? Ändra dina dagliga rutiner och belastningar? Försöka att bli så stark du kan och kringå problematiken? Även om du har testat en eller flera av dessa utan resultat – kommer det då ge dig en sämre utgångsupunkt om du därefter väljer att göra en operation? Inte enligt min erfarenhet. Inför större operationer uppmanar läkare patienten att träna inför operationen för en oftast lättare och snabbare rehab efter operationen.

Sett till ryggen, även bland atleter vid ett OS (Rio 2016) där man scannade ryggen på 100 atleter, hittade man olika nivåer av ryggsjukdomar vid 52% av deltagarna. Även om min synpunkt är att elitidrott inte alltid är hälsosamt – eftersom det handlar om att prestera kroppen till max och inte att kroppen skall må bra resten av livet – visar resultatet från scanningarna att man kan vara aktiv även om ens scanning visar att ”något” är fel. Hittar man ett problem på scanningen, då vill läkarna ofta se delvis självläkning om patienten gör uppföljning ett år senare.

Sett till axlar, knä eller höft, går det att se många liknande resultat. Stora procentandelar visar abnormitet på scanningen men patienten har inga smärtor eller problem. I de studier som visar på fördelar med att genomföra operation är det svårt att urläsa hur mycket kroppens egna läkning har påverkat resultatet, eller hur nocebo/placebo effekten påverkar.

Nocebo effekten skapar negativa förväntningar hos personen när hen vet att något är ”fel” och resulterar ofta i en minskad eller ändrad aktivitetsnivå då hen är rädd att ”något” ska hända. Och minskad aktivitet är sällan lösningen på att må bättre i kroppen – för min del har det aldrig varit lösningen på lång sikt.

I en studie från 2014 på klienter med knäsmärtor och meniskskador var den gemensamma faktorn som hittades vid testet… svaga lårmuskler. Något som jag själv ser oftare än jag vill. Att något så simpelt som att bli starkare kan hjälpa klienter att leva utan smärtor eller med kraftigt minskade smärtor är helt fantastiskt.

Klienten har haft smärtorna i åratal och nästan accepterad dem för att ”de hade ju en skada”.

Ofta får jag även höra från klienter och vänner att ”denna övning gör ont för att jag har detta fel i kroppen”, och i de flesta tillfällen går det att göra någon variant av övningen eller samma övning… med korrekt teknik.

Bra teknik i övningar och kompetens i att röra sig kan göra träning mycket roligare och bra mycket mindre smärtsamt.

Så hur tycker jag att man bör reagera på en scanning med ett negativt resultat? Fråga läkaren vad alternativet är till operationen. Kan sjukgymnastik eller träning hjälpa? Hur stor skillnad gör det om jag väntar 6-8 månader och försöker bli en mästare i att röra min kropp bättre och bli starkare? Även om operationen därefter visar sig bli nödvändig så har träningen säkert gett dig mer styrka, bättre koordination och tränat in ett otal av rörelsemönster i muskelminnet – där allt summerar till fördelar när du ska göra din rehabilitering efter operationen.

Om du har läst ända hit, vill jag slutligen påminna dig om att detta inlägg är skrivet av Benny – en person som gång på gång de senaste 34 åren har fått besked om att, ”det är inte säkert du kommer att kunna…du får inte springa, spela boll, lyfta tunga vikter, mm. igen. Du får leva med dina begränsningar och smärtor”. Har jag begränsningar i vad jag klarar av idag? Självklart, men är de i närheten av det jag fick besked om? Nej, inte ens nära. Med det sagt, kom ihåg att kämpa vidare och låt inte enbart ett scanningsresultat sätta gränserna för vad du klarar av.

/Benny Sode Funch, Lic. Personlig Tränare

Företag friskvård

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta vad du har för önskemål eller funderingar.

Skicka ansökan

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Berätta gärna lite kort om dig själv och varför du väljer att ansöka till Trainologi. Obs! Glöm inte bifoga CV och personligt brev.

Kontakta Eva

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Filip

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Aatu

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Kontakta Benny

Vad önskar du att göra idag?
Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad kan jag hjälpa dig med?

Boka konsultation

Ange dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig.
Vad har du på hjärtat?